Ruta per la Via de Dalt

  • Per fer-la a peu.
  • Durada aproximada de 2 hores.

Itinerari

La primera part d’aquesta ruta ja ha estat comentada en l’explicació de la ruta circular; per això reprendrem el recorregut sobre can Beget, on seguirem sempre per un camí de trajectòria lineal, i en creuarem un que duu a una pedrera, que no s’ha d’agafar. Passarem, encara que no ho sembli, per sobre un pont d’arc de punt rodó. Per l’interior passaven les vagonetes que feia servir la fàbrica Balaguer per extreure la pedra de ciment de la pedrera i conduir-la als forns. A poca distància, a mà esquerra i enmig d’un bosc de pins, són visibles restes d’edificacions relacionades amb aquesta explotació cimentera, com és el cas d’un forn per fer proves de cocció de ciment i un dipòsit que contenia carbó per a ús dels forns de la fàbrica.

A mà dreta es distingeix una pedrera explotada per l’empresa, i més endavant, en un punt on s’eixampla el camí, hi havia hagut un pou d’aigua, conegut com el pou d’en Mela, actualment reomplert de pedres. A part de gaudir del paisatge que ens envolta, també és interessant descobrir alguna de les travesses que encara són visibles durant la passejada. Arribem a un punt en què el camí s’estreny en transitar enmig de dues parets de roca, és aquí on passem al municipi de Sant Joan de les Abadesses. La vista que es té sobre l’extingida fàbrica de ciment Martín i muntanyes pròximes és excel·lent.

Seguim la caminada i després de passar sobre un pont, ens trobem davant una construcció de gran alçada, coneguda com la casa dels frens de la Meseta de Dalt. Des d’aquí sortien quatre cables, dos de llargs, que lligaven els vagons de carbó fins a Toralles, i dos de curts, que ajudaven a pujar els vagons buits des de la de Baix.