Els Fóssils

Un element pel que és conegut Ogassa, en especial entre els aficionats a la geologia, són els fòssils, estretament relacionats a la gènesi del carbó.

fossilsEls seus orígens es remunten a uns 250 milions d’anys, en el període de gènesi del planeta anomenat carborífer. Aleshores, el paisatge de bona part del municipi estava configurat per la presència d’unes zones pantanoses amb una vegetació exuberant en zones pròximes. Aquestes àrees de mica en mica s’enfonsaven i això provocava que la vegetació s’anés cobrint progressivament de fants. A partir d’aleshores es podia formar el carbó, que implica la descomposició de la massa vegetal, o bé es formaven fòxxils, procés en el qual la plata queda petrificada o bé deixa empremta en el sediment gràcies a unes condicions idònies de temperatura i pressió.

El principal jaciment és al Tall Obert de can Camps, paratge on es poden localitzar gran diversitat de fòssils, però hi dominen 4 espècies: les aletopterídies, espècie d’arbres amb les fulles semblants a les falgueres actuals. Una segona classe són les pecopterídies. També podem trobar els arbres del tipus calamitals, que es caracteritzen per la seva semblança amb els equisets actuals. Una quarta tipologia són les esfenofi·lals, plantes herbàcies, de tija llarga i ramificada, amb nusos i entrenusos semblants als equisets.

Cal recordar que, per preservar-ne la conservació, està prohibit arrencar fòssils.